http://www.zoofirma.ru/

Конфлікт чи насильство (конфлікт, булінг, мобінг )

Незважаючи на те, що нині дедалі частіше в суспільстві обговорюють проблему насильства в колективах, зазвичай постає питання, як саме відмежувати конфлікт від насильства.

 

Конфлікт (від. лат. - зіткнення) – це зіткнення протилежно спрямованих цілей, інтересів, позицій, думок, поглядів; серйозна розбіжність, гостра суперечка. Будь-який конфлікт ґрунтується на ситуації, що охоплює:

  - суперечливі позиції сторін із якого-небудь приводу;

 - протилежні цілі чи засоби їх досягнення в цих умовах;

 - розбіжність інтересів, поглядів, прагнень тощо.

Інакше – причиною виникнення конфліктів є суперечність – взаємодія протилежних, взаємовиключних сторін. Суперечності можуть бути різними: внутрішніми або зовнішніми, основними та другорядними, суб’єктивними й об’єктивними тощо. Вони є джерелом виникнення та розвитку конфліктів.

Булінг(від. лат. – «тиранити», «знущатися», дошкуляти)  є проявом агресивної поведінки, виражається в зловмисному переслідуванні, жорстокості, спробах образити й принизити людину. Булінг може набувати таких форм: крики,й образи, неприйняття іншого погляду та нав’язування оточенню власного , відсутність делегування і зосередження повноважень, лише в одних руках, постійне критикування та вказування на службову невідповідність і некомпетентність.

До ст. 173 закону України булінг(цькування) - це діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному,  економічному, сексуальному насильстві, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняють стосовно неповнолітньої чи малолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

 Типовими ознаками булінгу (цькування) є:

-          систематичність (повторюваність) діяння;

-          наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі за наявності);

-          дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/ або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

Мобінг (від. лат. «грубити», «нападати юрбою») є формою психологічного насильства, колективного психологічного терору, цькування для послаблення авторитету співпрацівника або ступеня його соціального чи професійного впливу в колективі, зазвичай для його звільнення.

 Термін походить від. англ. «натовп», «зграя», «тиснути», «переслідувати, грубити, нападати».

Мобінг  виявляється у вигляді психологічних утисків працівника, що відбувається протягом тривалого часу й охоплює негативні висловлення , необґрунтовану критику на адресу працівника, його соціальну ізоляцію, поширення неправдивої інформації тощо.

 Мета мобінгу -  вивести співробітника з психологічної рівноваги.

Це вороже та неетичне ставлення одного або кількох людей, спрямоване проти іншої людини, засноване на протиставлення «своїх» і «чужих» у боротьбі за різні ресурси.

http://www.zoofirma.ru/