http://www.zoofirma.ru/

Чому ми кричимо один на одного і що з цим робити?

Функція крику – звернути на себе увагу. Є кілька причин, чому людина підвищує голос.  Це  можуть бути норми спілкування в родині, і людина переносить таку модель поведінки на інших. Ще одна причина – страх втрати контролю над ситуацією. У цьому випадку напруга концентрується і трапляється вибух емоцій. Окремо варто відзначити крик, як реакцію на ігнорування – людина просто хоче достукатися до вас. Нерідко крик використовують і маніпулятори, вірячи в те, що найкращий захист – це напад.

 Як крик впливає на людину:

-          нестійка нервова система (страх, тривога, агресія);

-          замкнутість;

-          недовіра до дорослих;

-          схильність до брехні;

-          зниження відповідальності

Що робити, якщо на вас кричать?

Це складно, але не варто кричати у відповідь: почекайте, поки людина випустить пар. Дивіться співрозмовнику в очі, показуючи, що ви його уважно слухаєте.

А коли монолог закінчиться, поясніть, що спілкування в такому тоні для вас неприйнятно. Популярний прийом, яким часто користуються, охочі домогтися, щоб їх слухали – говорити тихіше. Якщо це не працює з дітьми, то, можливо, спрацює і з дорослим співрозмовником.

Варіант «рішучий»: розвертайтеся і йдіть. Не варто провокувати і дражнити  людину, яка втратила самоконтроль і кричить на вас – така поведінка не призведе ні до чого хорошого.

Я часто виходжу з себе: що мені робити? В першу чергу, усвідомте причину. Так, ви швидше за все скажете: « Тому що по – іншому не розуміють». Так, говорять про дитину. Але задумайтеся, хто цю саму дитину привчив спілкуватися в такому темпі? Якщо ви кричите на близьких, а вони не реагують, варто задуматися, можливо, у них вже виробився імунітет і ваші емоції вони сприймають як «запланований концерт за заявками»? А якщо вас розуміють тільки після крику, великі шанси, що просто змінивши модель поведінки і взявши себе в руки, ви зможете донести інформацію краще.

Крик – неефективний спосіб комунікації. Він ніколи не вирішить проблему, але викликає роздратування, виводить на емоції і провокує стрес.

http://www.zoofirma.ru/